Celer – obyčejná a zároveň výjimečná zelenina

Kořeny celeru jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Na rozdíl od jiné zeleniny skvěle snáší vysoké teploty, proto během vaření a tepelných úprav neztrácejí cenné vitamíny.

Pomáhá v hubnutí, detoxikuje tělo, snižuje krevní tlak, reguluje hormony, zklidňuje nervový systém, ulevuje od zácpy, snižuje hladinu cholesterolua má mnoho dalších blahodárných účinků na náš organismus.

Celerové hranolky
Tento jednoduchý a chutný recept zvládne opravdu každý.
Oloupaný celer nakrájíme na „hranolky“.Smažíme na oleji nebo ZDRAVĚJŠÍ VARIANTU pečeme na plechu v troubě dozlatova. Po upečení lehce osolíme a podáváme jako přílohu k jídlu nebo konzumujeme samostatně kupříkladu s jemným dresinkem.

Celerová krémová polévka
Velkou bulvu oloupaného celerunakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou velkou cibuli, 3 oloupané zralé hrušky bez jádřince, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejema dáme péct do remosky či trouby asi na 160°C. Po změknutí vložíme vše do hrnce, zalejeme 200ml vodynebo lépe zeleninovým vývarema vše rozmixujeme na kaši. Nakonec dle chuti přidáme sladkou smetanua vše na talíři dozdobíme praženými lískovýminebo vlašskými ořechy.

Celerový salát
Rychlý celerový salát, který je výborný podávaný na tmavém celozrnném pečivu. Celernastrouháme na nudličky, osolíme, opepřímea pokapeme citronovou šťávou. Necháme minimálně dvě hodiny uležet v ledničce. Poté smícháme s majonézou, troškou hořčicea dochutíme najemno sekanou petrželkou.

Smažený celer
Pokud si chcete vyzkoušet „řízky“ trochu jinak, připravte si SMAŽENÝ CELER. Budete potřebovat pouze nakrájený celer, sůl, pepřa vejce, moukua strouhankuna klasický trojobal. Obalené řízečky smažíme dozlatova na oleji a podáváme s bramborovou kaší.

Věříme, že se vám naše celerové recepty zalíbily a nějaký si vyzkoušíte. Přejeme vám dobrou chuť!